Prou amb la “Trola del porc”: Anem a buscar un món rural viu!

El passat 16 de setembre el Grup de Defensa del Ter vam cantar i gravar, pels carrers del Mercat de Música Viva de Vic, el videoclip de la cançó “Trola del porc”, una versió del Bola de drac, que vam presentar en el marc de l’acte del II PorcAventura fa cinc anys, i del qual presentarem el videoclip. Es va aprofitar l’ocasió per gravar també imatges pel documental del Sense Ficció de TV3 sobre les macrogranges “Porca Misèria”.

La cançó comença «És un món podrit, un país emmerdat, industrials, sense escrúpols, us l’hem rebentat» i serveix per denunciar l’impacte del model ramader industrial a la comarca d’Osona, que degut als seus interessos, el bon estat de les masses d’aigua es veu greument compromès.

La cançó acaba amb un bri d’esperança pel futur «Pageses a les granges, cultivant el menjar, intentant aconseguir, un canvi de model meravellós. I així per fi tots nosaltres, tindrem un demà.»

Manifest “Trola del porc”

Després de cinc anys de la presentació en primícia de la cançó TROLA DE PORC en el marc del II Porc Aventura, el Grup de Defensa del Ter fem el pas de gravar-ne el videoclip als carrers del Mercat de Música Viva de Vic.

Diu la cançó «És un món podrit, un país emmerdat, industrials, sense escrúpols, us l’hem rebentat». Per tota aquesta situació, el Grup de Defensa del Ter portem més de 25 anys analitzant els nitrats de les aigües de les fonts d’Osona i el Lluçanès. Actualment un 42% de les fonts no ragen. I de les que ragen, un 41% estan contaminades. Les dades indiquen que portem anys amb una situació molt greu de saturació del sòl i de les masses d’aigua.

Volem posar sobre la taula la gravetat de la situació. En el context de sequera actual, la contaminació de les masses d’aigua subterrània ens fa cada dia més pobres. Hem arribat al futur que fa anys que anunciàvem, cada vegada hi ha menys aigua i la poca que hi ha està en mal estat. No es tracta de quelcom que pugui canviar per si sol, és necessari que com a societat provoquem el canvi necessari. No es pot seguir gastant aigua en un model caduc de producció de carn barata. Els més d’un milió de porcs que cohabiten amb nosaltres a la comarca consumeixen una gran quantitat d’aigua, sobretot en la neteja de les corts. Aquesta aigua bruta, el famós purí, és abocat als camps, qualificant-lo com un regal del cel per la terra. Però res més lluny de la realitat, el purí és molt més un contaminant que un adob, ja que el nitrogen que conté es troba en una forma que quan plou va directament a contaminar les masses d’aigua.

La sequera que vivim avui dia no només és causa de la falta de pluges, sinó que també respon a una mala gestió de l’aigua que ve de lluny, enfocada a satisfer totes les demandes per a tots els usos i interessos que les requereixen sense planificar prèviament quanta aigua tenim i per a què la destinem.

Això ens ha portat a no respectar els cabals ecològics dels cursos d’aigua, a sobre-explotar i a contaminar les masses d’aigua superficials i subterrànies.

A mercè dels interessos d’un model agroramader intensiu i d’un model de gestió de l’aigua privat, mercantilista i lucratiu, i d’una producció d’energia hidroelèctrica acaparadora d’aigua, el respecte pels cabals ecològics i el bon estat de les masses d’aigua es veuen greument compromesos.

Reivindiquem un canvi de model econòmic, social i de relació amb el nostre entorn que posi la vida al centre i que vetlli per la sostenibilitat real de la nostra societat i del territori.

Acabem amb l’esperança que ens aboca la cançó: «Pageses a les granges, cultivant el menjar, intentant aconseguir, un canvi de model meravellós. I així per fi tots nosaltres, tindrem un demà.»

Grup de Defensa del Ter
16 de setembre de 2023

Cançó TROLA DEL PORC

Anem-la a buscar,
la trola del porc
la gestió dels purins,
és el gran secret.

Anem-ho a petar,
productivitat,
tecnologia i ciència,
el més pervertit.

És un món podrit,
un país emmerdat,
industrials,
sense escrúpols,
us l’hem rebentat.

Amb anuncis enganyosos
tot ho podem transformar,
convertir la merda en fuet,
i així ens podem forrar.

L’aventura comença ara
anem-ho a canviar.
Anem, anem,
Anem, anem, anem.

Pageses a les granges
cultivant el menjar
intentant aconseguir
un canvi de model meravellós,
i així per fi tots nosaltres
Tindrem un demà.

Intentem-ho amb un altre porc
units al medi no hi ha cap perill,
palla, terra, i més espai,
a tots beneficia sempre,
ara ho veureu.

Anem-lo a buscar
un món rural viu,
lliure d’antibiòtics
i no embruta el riu.

Anem-lo a trobar,
un menjar més sa,
producte local
i sense fer cap mal.

És un món d’encís,
un país reciclat,
on els porcs ben feliços,
tornen a furgar.