[COMUNICAT] Els moviments socials i ambientals en defensa de l’aigua convoquem la cimera social per la sequera

  • Davant el fracàs de la cimera contra la sequera del passat març convocada pel Govern de Catalunya, els moviments socials i ambientals hem decidit convocar la Cimera Social el pròxim 6 de maig.
  • La convocatòria de la Cimera Social per la Sequera sorgeix de la falta de consideració del Govern de Catalunya cap a les organitzacions socials i tots els actors per a un debat real i amb les condicions adequades durant la cimera de març.
  • El resultat de la Cimera Social serà un document de propostes per enfrontar la situació de sequera, que esdevindrà estructural en el futur pròxim pel context climàtic.

La classe política no ha demostrat estar a l’altura de la greu situació de sequera meteorològica i escassetat hídrica que pateix el país. És imprescindible que el debat sobre la sequera no es limiti a les sancions i, menys encara, que s’utilitzi la sequera per interessos partidistes a tan sols un mes de les eleccions municipals.

El debat ha d’abordar les causes profundes de la sequera i les palanques reals que ens permetin garantir aigua per als rius i les persones: el model de consum i ús d’aigua que volem per a Catalunya, la gestió i contenció de la demanda, la diversificació de les fonts d’abastament i la governança de la gestió de l’aigua. Des d’Aigua és Vida hem demanat amb urgència una major transparència en l’aplicació del decret de sequera, accés a la informació i espais de coproducció amb els moviments socials i ambientals en defensa de l’aigua.

Tot i que des dels moviments socials i ambientals ja hem presentat propostes per millorar la gestió de l’aigua, considerem important convocar-nos, trobar-nos i treballar propostes concretes enfocades a la gestió dels diferents escenaris de sequera, que cada cop seran més freqüents i llargs. Per aquesta raó, mentre el govern no convoqui als moviments socials i ambientals a un autèntic debat, ens convoquem a una Cimera Social, on treballarem per presentar propostes consensuades per afrontar un dels reptes més importants del país i promoure una nova cultura de l’aigua.

La situació actual de sequera no és un fenomen excepcional en el clima mediterrani. Les dinàmiques climàtiques, juntament amb la manca d’una correcta gestió de l’aigua, produeixen aquestes situacions de manera recurrent. Tanmateix, l’emergència climàtica fa que aquests episodis es tornin més freqüents i intensos a mesura que passen els anys.

Convocants de la Cimera Social per la Sequera: Aigua és VidaAssociació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP)Ecologistes en AccióEnginyeria Sense FronteresPlataforma en Defensa de l’EbreGrup de Defensa del TerMoviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB, Aigua és Vida GironaTaula del LlobregatTaula de l’Aigua Terrassa.