Denunciem el conveni entre l’Ajuntament de Girona i el Consorci Costa Brava, que consolida el transvasament il·legal del Ter

  • L’Ajuntament de Girona renova el conveni amb el Consorci d’Aigües Costa Brava (CCB) per a regularitzar el transvasament del Ter a la Costa Brava, sense resoldre les il·legalitats comeses el 2012.
  • Les organitzacions socials i ecologistes del territori exigim a l’Ajuntament de Girona complir amb el cabal ecològic del Ter, limitant el transvasament que permet el creixement urbanístic i turístic de la Costa Brava.

Aigua és Vida Girona ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el conveni signat per l’Ajuntament de Girona i el Consorci d’Aigües Costa Brava (CCB), aprovat el passat mes d’abril del 2023, que pretén “regularitzar” la venda d’aigua de Girona al CCB. Denunciem que el conveni està motivat pels interessos urbanístics i especulatius de la Costa Brava i incompleix la Llei del Ter.

Un conveni irregular que fomenta l’especulació urbanística i va en detriment de la recuperació del cabal del Ter

L’any 2008 es va ampliar l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Montfullà per a transvasar més aigua del Ter cap a la Costa Brava. Abans d’aquesta ampliació, la concessió de cabal del riu Ter per a Girona era de 540 litres/segon. El 2012, l’Agència Catalana de l’Aigua va ampliar la concessió a un total de 1380 litres/segon, dels quals 720 litres/segon són per al CCB i 660 litres/segon per a Girona.

Aquesta ampliació incompleix la Llei del Ter de 1958, que estableix un màxim de 1.000 litres/segon de concessió als municipis de la conca del Ter. Per tant, des de 2012 s’allibera per al mercat especulatiu un 40% més d’aigua del que la Llei del Ter permet.

El passat mes d’abril, l’Ajuntament de Girona va signar el conveni entre l’Ajuntament i el CCB, ambdós titulars de l’ETAP Montfullà, sense resoldre les irregularitats i sense garantir la transparència en la publicació dels documents. És per això que Aigua és Vida Girona ha interposat un contenciós administratiu. Exigim un debat públic sobre quin cabal es pot concedir a la Costa Brava, especialment en temps de sequera i escassetat.

El cabal del Ter: el major perjudicat

Actualment, el riu Ter té un 45% menys de cabal que fa 60 anys. En l’actual situació d’escassetat hídrica, no podem permetre que el riu Ter pateixi més estrès hídric. No té sentit fer esforços per a disposar de més cabal pel Ter i ratificar alhora un conveni que regularitza un transvasament que eixuga el riu per l’altra banda.

La concessió irregular d’aigua del Ter a la CCB possibilita que els plans urbanístics de la Costa Brava prosperin. El 60% dels habitatges de la Costa Brava ja són d’ús turístic i el territori no aguanta més els impactes d’aquest model depredador de recursos com l’aigua.

Presentem el cartell de la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja” en defensa del cabal del riu Ter.

El passat mes de setembre a Amposta, més de 30 organitzacions vam impulsar la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja” per a denunciar que la crisi de l’aigua no és només sequera meteorològica, sinó que és un una crisi d’escassetat i saqueig d’aigua on els negocis de l’aigua assequen el futur.

Recordem que els cabals ecològics són una restricció prèvia a qualsevol classe d’ús, tal com estableix la Directiva Marc d’Aigües i la Llei d’Aigües i que, per tant, cal gestionar les demandes del Ter complint amb els requisits previs dels cabals ecològics.

En el marc d’aquesta campanya, hem editat un cartell específic per a denunciar el baix cabal del riu Ter i l’ús especulatiu que es vol fer de l’aigua amb el transvasament a la Costa Brava.