Dilluns declara el gerent de l’escorxador PATEL SAU arran d’una denúncia del Grup de Defensa del Ter a la Fiscalia

Avança el procés per jutjar per delicte contra recursos naturals i el medi ambient a PATEL SAU, pel seu impacte a la riera de Sant Martí de l’Esquirol.

El proper dilluns 9 d’octubre s’obre el període d’investigació (fase d’instrucció), a la 1 del migdia, amb la declaració del gerent de PATEL SAU, Xavier Planas Costa, acusat per la Fiscalia, arran de la denúncia feta pel Grup de Defensa del Ter el juliol de 2020, coincidint amb l’acte de «Patel quin Pastel», per la contaminació de la riera de Sant Martí de L’Esquirol. El desembre de 2022 la Fiscalia, després d’investigar els fets, interposa una querella criminal per la presumpta comissió d’un delicte contra recursos natural i el medi ambient a PATEL SAU.

Els anàlisis realitzats a la riera de Sant Martí durant el 2019, gairebé quintuplicaven la presència d’amoníac a l’aigua permesa per l’Agència Catalana de l’Aigua, podent-hi haver un risc ecològic de l’ecosistema de la riera, el salt del Cabrit i el Pantà de Sau, una zona de gran valor natural, que forma part la Xarxa Natura 2000. Indrets d’una bellesa singular estroncada per aquesta construcció industrial aprovada per l’Ajuntament de l’Esquirol i altres administracions competents.

El GDT ens hem personat com a acusació popular per la contaminació de PATEL SAU a la riera de Sant Martí a L’Esquirol. El període que s’obre ara d’instrucció servirà per recollir proves dels fets pels quals s’ha denunciat l’empresa i el seu gerent. El GDT seguirem en aquesta fase del procés aportant proves i vetllant per el correcte procediment, que ha de conduir al judici.

PATEL SAU és la marca comercial dels productes de porc del Grup Vall Companys, primera empresa del sector carni a l’Estat espanyol, i segona d’Europa. A PATEL SAU s’hi maten 7.000 porcs diaris, bona part destinats a l’exportació, no només a Europa, sinó també a països com el Japó, la Xina, Brasil, els Estats Units o Canadà. Fins l’any 2019, PATEL SAU tenia la seva plantilla externalitzada en altres empreses, moltes d’elles falses cooperatives, que aprofitaven buits legals de la llei per explotar i manllevar drets laborals al seu personal.

PATEL SAU ha realitzat una ampliació per tal de construir més càmeres frigorífiques i d’envasat, incrementant l’edificabilitat gairebé un 50%, fins als 64.915 m2 de sostre. Denunciem que actualment es continua contaminant amb tota impunitat. L’ampliació és palpable a simple vista i està causant un greu impacte en una zona de gran valor natural, a banda de grans consums d’aigua i molts problemes de mobilitat a les poblacions veïnes.

El Grup de Defensa del Ter dedicarem tots els nostres esforços perquè es faci justícia en aquest cas concret de contaminació. Volem acabar amb la impunitat amb la que actua aquesta gran empresa. Perquè PATEL SAU és la punta de llança i representa un model agroramader que empobreix el territori, que esgota els recursos locals com l’aigua i els contamina, que genera precarietat laboral i pobresa en els nostres barris, que ha acabat amb la pagesia d’aquest país, i que a nivell global és la pura estampa del canvi climàtic que ja estem començant a patir.

Grup de Defensa del Ter
6 d’octubre de 2023