Més de 20 organitzacions socials i ambientals denunciem els interessos en la gestió de la sequera i iniciem la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja”

  • Les organitzacions alertem de la greu situació d’escassetat que pateix Catalunya i denunciem la manca de voluntat del Govern per a gestionar i reduir la demanda.
  • En el marc de la II Cimera Social per la Sequera, les organitzacions d’arreu del territori hem posat en comú les diferents problemàtiques socials i ambientals i hem consensuat una estratègia per influir en el debat polític i sensibilitzar la població.

Amposta, 30 de setembre 2023.

Més de 20 organitzacions ens hem trobat a la II Cimera Social per la Sequera, celebrada a Amposta, amb l’objectiu de denunciar la manca de compromís del Govern amb el context d’escassetat que vivim i iniciar una campanya per a denunciar els interessos econòmics que assequen la poca aigua que resta a Catalunya.

Denunciem que l’estratègia del Govern obvia les evidències científiques i les prediccions de disminució de la disponibilitat d’aigua. En aquest sentit, considerem que a curt termini el Govern resa al cel perquè plogui. A mitjà i llarg termini, s’enfoca en la producció de més aigua per a suplir una demanda d’aigua creixent, sense atendre els impactes que aquestes infraestructures poden generar sobre el rebut de l’aigua i la biodiversitat, per exemple.

La crisi d’escassetat que patim no només té a veure amb la falta de pluges, sinó també amb la manca de voluntat per a gestionar i reduir la demanda d’aigua i abordar l’arrel del problema que són els interessos de la gran agroindústria, la ramaderia intensiva i el sector turístic.

Set mesos després de l’entrada en excepcionalitat per sequera, projectes com el Hard Rock, l’ampliació de regadius amb canals com el Segarra-Garrigues, les macrogranges de porcs, l’urbanisme expansionista de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el transvasament del Ter per a mantenir el creixement turístic de la Costa Brava segueixen endavant. Denunciem el perill de nous transvasaments, com la interconnexió de xarxes CAT-ATL a través de la dessaladora del Foix, que eixugaria encara més el riu Ebre. 

Les organitzacions que participem a la II Cimera Social per la Sequera valorem que el Pacte Nacional de l’Aigua previst per al juliol de 2024 és una bona notícia, però la situació d’emergència actual requereix actuacions urgents. Fa dos mesos que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) pot sancionar els municipis que incompleixen les reduccions, i encara no ho ha fet. A més, considerem que la situació actual requereix accions valentes i immediates per a protegir l’aigua per als rius i les persones, i si arribem a l’estat d’emergència al Sistema Ter-Llobregat, caldrà depurar responsabilitats polítiques. 

Tret de sortida a la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja”

Les organitzacions iniciem una campanya crítica amb la gestió actual de la sequera amb el lemaD’on no n’hi ha, no en raja”, i alertem que la crisi de l’aigua no és només sequera metereològica, sinó que és un una crisi d’escassetat i saqueig d’aigua on els negocis de l’aigua assequen el futur. Tenim l’objectiu de denunciar la mala gestió per part del Govern i els interessos econòmics amb l’aigua, influir en el debat polític sobre la sequera i sensibilitzar a la ciutadania sobre la situació d’escassetat. 

A la roda de premsa que s’ha dut a terme, hi han intervingut portaveus de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Aigua és Vida, Grup de Defensa del Ter, Aigua és Vida Girona i la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny.

Algunes de les entitats que actualment formem part de la campanya i que hem participat a la presentació: Aigua és Vida, Aigua és Vida Girona, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Associació de Naturalistes de Girona, Aturem Hard Rock, Càritas Diocesana de Girona, Coordinadora de Afectados por Grandes Embalses y Trasvases (COAGRET), Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, Ecologistes en Acció de Catalunya, Enginyeria Sense Fronteres (ESF), Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), Greenpeace, Grup de Defensa del Ter (GDT), Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC- EdC), Llémena Espai Natural, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB (MAPiD), Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT), Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE)SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet i SOS Costa Brava.