ELS FETS:
El passat dilluns 28 d’octubre, el Grup de Defensa del Ter alertàvem i denunciàvem un abocament al torrent del Poquí de Manlleu. Les imatges eren clares i contundents, d’un torrent que baixava col.lapsat de purí de porc. I malauradament no és la primera vegada que veiem això en aquesta zona. Una vegada més hem de lamentar la contaminació d’aquest bé tant preuat que és l’aigua, i que tant necessitem per viure. Lamentem la reincidència i la sensació d’impunitat que veiem en els casos de contaminació del sector industrial ramader del porc.
DENUNCIEM:
- Que el sector ramader continua contaminant l’aigua. Ho constatem en fets puntuals com aquest abocament, però també en el seguiment que fem anualment des del GDT de les fonts i dels aqüífers. La contaminació per nitrats també es fa evident en el resultat dels estudis dels rius, que baixen la seva qualitat quan entren a la Plana de Vic.
- Que el sector és el més gran consumidor d’aigua. Que el sector ramader del porc i tota la seva indústria associada, són els més grans consumidors d’aigua a Osona i el Lluçanès, amb una despesa molt per sobre que els consums domèstics. Si ens fixem en les granges, no paguen ni el cànon de l’aigua, encara que siguin de grans corporacions. Contaminen l’aigua i la consumeixen; i ens diuen que no plou. Mai plourà prou per abastir les seves demandes.
- Que el sector de l’agroindústria del porc continua creixent. Sembla increïble, però en comarques com Osona o el Lluçanès, ja amb una indústria del porc totalment sobredimensionada a les capacitats del territori, aquesta continua creixent. En caps de bestià, però sobretot pel que fa a la capacitat dels escorxadors i l’agroindústria associada.
DEMANEM:
Una reducció i reconversió del sector porcí a Catalunya. Més encara en comarques com Osona i el Lluçanès, on el sector del porc està sobredimensionat.
1. Un pla de reducció del número d’animals per adequar-lo a les capacitats del territori. Alhora, limitar i reduir la capacitat dels escorxadors.
2. Un pla de reconversió per dimensionar les capacitats ramaderes, a la mida de les finques agràries. I diversificar activitats. Sobren porcs, però falten pageses.
3. Elaborar, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, un pla de control i recuperació dels aqüífers, finançat pel sector porcí. Que inclogui un registre exhaustiu dels pous i captacions existents.
Grup de Defensa del Ter, a 30 d’octubre de 2024
1 comentari a “A Osona se segueix permetent la contaminació de l’aigua per part de la indústria del porc”
Els comentaris estan tancats.