Fem un pla per la Plana de Vic! Cal el macropolígon de Folgueroles? – Xevi Crosas

LA PLANA DE VIC QUE TENIM.

El projecte de macropolígon de Folgueroles suposarien seixanta noves hectàrees a construir al cor de la Plana de Vic, al costat de dos polígons mig buits, per aprofundir encara més en el model econòmic de la indústria càrnia. Un model que se’ns ha fet massa gran, ens aporta llocs de treball de baixa qualitat i poc valor afegit, i pertany majoritàriament a capital forà. Un macropolígon que serà sens dubte, el certificat de defunció d’una plana agrícola massa petita per encabir tants projectes. Com si els espais agrícoles fossin un full en blanc per projectar-hi qualsevol cosa.

La plana de Vic, aquell petit paradís que tant bé descrivia el poeta Verdaguer, en pocs anys ha sofert grans transformacions. Tenim la major part dels aqüífers contaminats i cada vegada més eixuts. La qualitat de l’aire, a estones, es fa perillosa i irrespirable, i ens posa al podi de les regions més contaminades d’Europa. Els terrenys agrícoles, cada vegada més trossejats i fragmentats, van desapareixent sota l’asfalt. També la pagesia al seu darrera, acorralats per l’especulació i l’agroindústria. Seguim construint, tot i tenir molts espais buits o abandonats. Sembla que ens haguem proposat acabar amb la Plana de Vic d’una vegada per totes. Per terra, mar, i aire.

I alguns ajuntaments de la Plana, continuen fent previsions de més creixement, doncs és la manera de tenir un finançament ràpid. Noves barriades, nous polígons, o parcs solars van apareixent com bolets, pessigant cada cop més espais agraris. Sense cap mena de coordinació urbanística, ni visió estratègica de conjunt, la Plana de Vic va ballant al ritme dels mercats globals, i de les batalles de cada ajuntament, en una roda de creixement difícil d’aturar.

CARDEM UN PLA PER LA PLANA!

Aquest subtítol, és la frase de la nostra samarreta. Des de la plataforma Per Una Plana Viva!, que agrupem una quarantena d’entitats de la comarca, fa anys que insistim en la necessitat de tenir un pla per la Plana de Vic. Un pla amb visió supramunicipal, amb visió de conjunt. Un pla consensuat per la societat civil, ajuntaments, i altres administracions. Un pla que posi límit als creixements urbanístics; que assenyali els valors agrícoles i naturals a protegir; i marqui una estratègia conjunta a seguir. Un pla que ens ha d’ajudar a canviar el model d’ocupació territorial, que condiciona moltíssimes coses del nostre dia a dia: el transit, la contaminació, les relacions socials, la pagesia, el petit comerç… Un pla que pugui posar en qüestió alguns punts del sistema de finançament i l’organització municipal. Un pla que tingui en el punt de mira el bé comú i el llarg termini, per tota la Plana de Vic.

Les dinàmiques municipals són molt fortes, però cal trobar un equilibri amb una mirada més àmplia, més territorial, que permeti la cooperació entre municipis, i un enfoc més adequat en moltes polítiques que potser no tenen sentit en l’estricte municipalitat. Una mirada de conjunt que, malauradament, o no existeix; o és encara massa minsa, només en alguns temes. Massa sovint, cada ajuntament segueix fent la guerra pel seu compte, com si fos un nucli aïllat, en una història farcida de batalletes locals.

La proposta de coordinació conjunta, generalment es veu amb molt bons ulls, però les administracions són complexes i feixugues; i els canvis són difícils. La ciutadania està també molt adormida, i ha delegat massa sovint les seves responsabilitats. Per això ens va engrescar i encoratjar la idea dels més joves de la Plataforma: -Despertem i activem-nos! Perquè no fem nosaltres el Pla per la Plana de Vic?

Una idea estimulant que va generar més preguntes que respostes. De quina manera? Quant? Amb qui?

AQUEST PLA L’HEM DE FER TOTS!

Il·lusiona la idea de pensar que els ciutadans podem planificar i dibuixar la Plana de Vic que volem. Que no és només una cosa de tècnics i polítics. Precisament la gent que hi vivim cada dia la coneixem prou bé. No ho hem de fer d’esquena a les institucions, però sobretot ho volem fer amb la gent. Ens caldrà saber sumar més persones a la recerca d’aquest projecte col·lectiu que doni sentit i futur, a la nostra convivència junts a la Pana de Vic.

És urgent posar en valor el mosaic agroforestal d’aquesta plana, recuperar l’aire i l’aigua, rehabilitar espais. També recuperar la gent!. Per això aquest diumenge als jardins de Can Puget de Manlleu, donem el tret de sortida al pla per la Plana de Vic, en una assemblea oberta a la ciutadania. Només tenim una cosa clara, que us necessitarem a tots.

Xevi Crosas, soci del Grup de Defensa del Ter i membre de la Plataforma Per una Plana Viva!