Mil cent porcs dins el nucli de Beulaigua

Els grups ecologistes Lluçanès Viu i Grup de Defensa del Ter, amb diferents veïns de la zona, denunciem la reobertura d’una granja al nucli de Beulaigua al municipi de Sant Martí d’Albars. Les instal·lacions estan paret per paret amb les cases del nucli urbà, són unes antigues naus de bestiar que actualment s’han reformat amb capacitat per més de mil porcs. A més, tenint en compte, que els propietaris s’han venut unes altres granges situades fora del nucli urbà i fent la reobertura de les dites naus de Beulaigua.

Fa anys que denunciem l’excés de cabana porcina que pateix la comarca del Lluçanès i la contaminació dels seus pous i fonts. La Generalitat ha declarat la comarca zona vulnerada per la contaminació dels purins. Tot i això, la cabana no ha fet més que augmentar.

Ens preocupa especialment aquest cas perquè aprofiten els permisos d’unes antigues granges per reobrir el malson dels veïns de Beulaigua. Aquest petit nucli està situat en un lloc idíl·lic, enveja de qualsevol. Però en canvi han de suportar les fètides olors, els crits dels porcs i els perjudicis a la salut i al seu benestar que comporta ser veí de mes d’un miler de porcs. Així com també limitarà el creixement de la població en aquest carrer.

A on escamparà els purins aquesta nova granja? d’on traurà l’aigua que necessita? La ramaderia intensiva està aclaparant la comarca del Lluçanès. És la responsable de l’ofec de la petita pagesia. Ha escampat purins pels conreus de l’entorn contaminant les seves fonts, i alhora ha amplificat desenes de vegades el consum d’aigua potable destinat als animals. Les dimensions de la ramaderia intensiva no només supediten el territori als seus desitjos sinó que frena altres activitats, com ara el turisme rural. També preocupa com en minven el benestar i la salut dels seus habitants.

Veiem escandalós que l’Ajuntament i la Generalitat hagin autoritzat i consentit retornar aquestes naus, ubicades dins el nucli urbà, a l’activitat d’engreix de porcs. La producció intensiva porcina és una activitat industrial més i com a tal s’ha d’allunyar de les cases. El Síndic de Greuges de Catalunya recentment va presentar un informe on apuntava de la incongruència de donar permisos per granges en zones contaminades. Ell posava en dubte l’eficiència de la gestió dels purins en aquestes zones i demanava estudiar una moratòria a més caps de bestiar.

Lluçanès Viu i el GDT presentarem aquest nou cas al Síndic pel seu estudi, i demanem que per ara s’aturi el trasllat dels animals.

Lluçanès Viu i Grup de Defensa del Ter
8 de maig de 2019