El GDT

El Grup de Defensa del Ter (GDT) som una associació ecologista formada per ciutadans compromesos que estimem el Ter, la vida i el medi natural.

El GDT va néixer l’any 1989 amb l’objectiu de recuperar la vida i l’entorn de la Conca del Ter. A partir de l’interès pel riu i de la preocupació per totes les problemàtiques que hi fan referència, el GDT ha ampliat l’àmbit de la seva actuació a multitud de temes relacionats amb el medi ambient. Actualment podem dir que el seu àmbit d’actuació territorial va més enllà de la Conca del Ter.

En aquest moment l’entitat té més de 450 socis i sòcies de totes les edats i d’una extracció social molt àmplia. El GDT es mou entre dos eixos fonamentals: la reivindicació i la difusió de l’estima pel riu i tot el que l’envolta. Al llarg dels anys s’han succeït els actes reivindicatius, les denúncies, les xerrades, les caminades, les “llunes del ter”, els horts, les analítiques a les fonts, els camps de treball, les assemblees, … Per damunt de tot, el que ha prevalgut sempre ha estat el convenciment que el projecte del GDT havia de ser, i és, un projecte de pau que treballa per amor i per respecte a la VIDA:  de les persones, de la natura, del planeta.

Què fem el GDT per aconseguir el nostre compromís? Defensem el nostre riu, el territori i actuem arrelats localment. Organitzem tota mena d’actes lúdics, crítics i pedagògics per donar a conèixer a la ciutadania les problemàtiques ambientals que els afecten, per cercar alternatives i per trobar-hi solucions.  Ens fonamentem en la justícia social i ecològica i en l’utilització amb sentit comú dels recursos econòmics i naturals, a través d’un ideari actiu, positiu, obert i global.

Som coherents: no tenim vincles polítics ni econòmics amb cap institució; això ens fa més lliures i independents a l’hora de difondre les nostres idees i posicionaments. La nostra activitat la duem a terme amb el nostre voluntariat. La nostra única font d’ingressos són els socis i això ens permet, a més, contractar una persona per atendre el dia a dia de l’entitat.

Formem part de plataformes i moviments a nivell català, i treballem conjuntament amb altres entitats per poder enriquir els nostres discursos i donar resposta a diferents sensibilitats i col·lectius. Som referents a nivell nacional, ens demanen la nostra opinió i ens escolten a Europa. Som el què som gràcies a la il·lusió, la implicació, el treball i el compromís dels nostres voluntaris.

 

Reportatge realitzat pel programa Fora d’Hores del Canal Taronja sobre el Grup de Defensa del Ter l’any 2010.