L’ecosistema aquàtic de l’escola Sagrats Cors de Torelló

Ja ho tenim a punt! Posem en marxa «L’ecosistema aquàtic» del cicle superior de primària a l’escola Sagrats Cors de Torelló.

La gestació ha durat uns nou mesos, com tantes altres, i el projecte ha arribat a bon terme. Tots estem cofois i satisfets amb la «criatura», que té un aspecte magnífic després de molts dies de feina, d’aprenentatge i d’il·lusió d’un equip divers i formidable: Les dues classes senceres de 5è i 6È, amb el profe Miquel, i un servidor, encantat de la vida, representant al Grup de Defensa del Ter.

El GDT, entre moltes activitats, en tenim una que ens resulta especialment estimada i que creiem molt important. I no és altra que la col·laboració amb escoles i instituts en l’aprenentatge de tot allò que té a veure amb el nostre entorn natural, amb l’aigua, l’ecologia, el medi ambient, la gestió dels sistemes naturals i la preservació de l’equilibri, la qualitat i la diversitat de l’entorn on vivim.
Per això estem encantats (i atrafegats) amb el bédedéu de peticions que ens arriben de tantes escoles, per fer xerrades, explicar experiències i col·laborar amb projectes didàctics. (Aprofitaré per dir que les activitats del GDT les duem a terme voluntaris, gratuïtament, i que l’entitat funciona modestament amb les quotes anyals dels socis.)

Un dels més interessants ha estat aquest que veieu a les fotos.

Va començar a la primavera del curs passat quan en Miquel Guiteres ens va demanar col·laboració i guiatge per idear i construir, en un trosset del jardí del pati de l’escola, un petit ecosistema aquàtic amb els alumnes.

Servidor, que disposo de força temps, vaig acceptar encantat.

I un bon dia en una aula atapeïda amb tot 5è i 6è després de multitud de preguntes idees i debats, vam consensuar un projecte preciós. Construïríem dues petites basses amb una làmina impermeable, comunicades per un petit desnivell.

Per allà baixaria l’aigua que una petita bomba, accionada amb un panell solar, extrauria de la bassa inferior i la pujaria a la superior. A l’entrada de l’aigua, un espai d’arena i graves amb un seguit de plantes palustres faria de filtre i depurador, tancant el cicle i mantenint l’aigua neta per acollir alguns peixos que en farien la seva llar.

Fantàstic i il·lusionant!

Tant que al llarg de l’estiu, no sé ben bé com, els xiquets van aconseguir finançament econòmic i van comprar tot el material. Al·lucina!

I a poc de començat el curs amb uns quants matins i tardes i un pilot de «treballadors» esforçats inquisitius i alegres, hem passat fred, ens hem empastifat de terra i fang, hem aprés a treballar en equip i a resoldre dificultats i hem gaudit com micos tot construint el nostre projecte.

I vet aquí que les basses són plenes, les plantes plantades i així que «l’ecosistema aquàtic» estigui estabilitzat, hi engegarem, amb tota la solemnitat que mereix, els seus habitants piscícoles.

Una aventura i un privilegi que he pogut compartir amb una colla de nois i noies encantadors i alegres i un mestre imaginatiu i coratjós, i que m’ha fet molt feliç.

Us presentem el nostre espaterrant «ECOSISTEMA AQUÀTIC»!!

Mil gràcies xiquets! Sou meravellosos!