La Fira alTERna’t ha tornat a omplir aquest diumenge al matí el passeig del Ter de Manlleu, a l’altura de l’Embarcador, de la millor economia social i solidària d’Osona. Una trentena de parades i una quinzena d’activitats paral·leles han servit per donar mostra de la diversitat a la comarca d’aquest tipus d’economia que basa la seva activitat en el benestar de les persones i no en l’acumulació de capital o el lucre.
A les parades hi havia des d’entitats i empreses del sector agroalimentari, que no han parat de vendre en tot el matí els seus productes agroecològics i artesanals, a d’altres del sector social, moltes de les quals treballen en la inserció laboral de col·lectius vulnerables a partir de l’especialització en la reutilització. I és que el consum conscient, una de les claus del qual és donar una nova vida a productes que d’altra manera es llençarien, ha estat l’eix temàtic d’aquesta edició de l’alTERna’t.
Però a la Fira no hi ha havia només entitats del sector social i agroalimentari. N’hi havia també de l’educatiu, cultural, pedagògic, artesanal, energètic, etc., o de defensa dels drets ambientals o del col·lectiu LGTBIQ+. L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central també hi tenia una presència destacada, al passeig del Ter i al Museu del Ter, on coorganitzava dues jornades sobre comunitats energètiques cooperatives, en la implementació de les quals Osona és pionera, i sobre menjadors escolars amb productes de qualitat i de proximitat.
Des de l’organització s’ha valorat molt positivament aquesta nova edició de l’alTERna’t, tant pels actes previs del Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona, com per la Fira d’aquest diumenge, en un marc ideal per aquest tipus d’esdeveniments i un dia que meteorològicament també ha acompanyat. També s’ha valorat positivament el canvi de format, ja implantat l’any passat, amb una fira de matí que acaba amb un dinar popular, aquest any servit pel Dinem Plegats del Casal Claret.