Mobilització a Girona en defensa dels rius i territori

  • Moviments socials i ambientals, Ajuntaments, pagesia i persones d’arreu de Catalunya ens hem mobilitzat a Girona sota el lema “Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci”.
  • Aquesta mobilització representa un punt de partida per a més mobilitzacions en defensa dels rius Ter i Muga.
  • Denunciem que sectors econòmics com el turisme són impunes a les restriccions per sequera.

Sota el lema “Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci”, més d’un miler de persones ens hem mobilitzat a Girona per denunciar la sobreexplotació de l’aigua a Catalunya. Aquesta mobilització s’emmarca en la campanya nacional “D’on no n’hi ha, no en raja“, en resposta a la mala gestió de les administracions amb la sequera.

La mobilització ha acollit persones d’arreu de Catalunya preocupades per la sequera, la gestió que se’n fa i l’estat dels rius. Avui hem enviat un missatge d’urgència que crida a la salvaguarda dels ecosistemes i el benestar social davant els interessos particulars.

UN CLAM PER LA PROTECCIÓ DE L’AIGUA COM A BÉ COMÚ

Fa molts anys que tenim un excés de demanda d’aigua a Catalunya que cal revisar de forma urgent, tal i com fa aflorar l’emergència per sequera que vivim. El canvi climàtic pronostica sequeres més freqüents i extremes i, per tant, cal reformular el model de gestió de l’aigua amb polítiques de gestió i reducció de la demanda.

Mostrem la nostra preocupació pel missatge optimista vers l’evolució de les reserves d’aigua d’aquesta setmana. Les pluges de les darreres setmanes no han servit per revertir la sequera i davant l’inici de la temporada turística d’estiu cal ser ferms per protegir les masses d’aigua.

Des del passat febrer, el Govern ha reduït notablement els cabals del riu Ter i Muga aigua avall dels embassaments, decisió que ha deixat un cabal minso en alguns trams dels cursos baixos. Els rius pateixen la pitjor restricció mentre el sector turístic resta totalment impune.

Mentrestant, la contaminació dels aqüífers de la conca del Ter i Muga deixa els municipis amb unes reserves d’aigua inutilitzables, fet que posa més pressió sobre els rius. És un greu problema causat pel model agrícola i ramader intensiu i industrialitzat, que cal reformular de forma urgent amb criteris de justícia social.

Actualment, la meitat dels aqüífers no es poden utilitzar perquè estan contaminats per l’activitat del model ramader i agrícola intensiu i industrialitzat. La contaminació de l’aigua disponible és un greu problema causat pel model agrícola i ramader industrialitzat. A més, la desesperació per explotar nous pous fa que es faci sense planificació ni avaluant els impactes. L’ACA opta per explotar-ne de nous a l’aqüífer Fluvià-Muga, desoint el risc que comporta per la seva salinització.

TRET DE SORTIDA D’UNA COORDINACIÓ TERRITORIAL EN DEFENSA DEL TER I LA MUGA

Aquesta primera mobilització és un crit d’alerta per la greu situació d’escassetat i l’inici de mobilitzacions coordinades de les entitats del territori en defensa dels rius Ter i Muga. L’objectiu és retornar els cabals als rius, gestionar l’aigua amb criteris de sostenibilitat i planificar la gestió de la demanda sense cedir als interessos dels lobbies transvasistes.

La mobilització d’avui ha comptat amb la participació d’organitzacions d’arreu del país tals com la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Plataforma Riu Siurana Viu, Greenpeace, Ecologistes en Acció, SOS Vallès, ADENC, Assembla Pagesa, Ramaderes de Catalunya, l’Observatori de l’Aigua de Terrassa, la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP), així com representants d’Ajuntaments i partits polítics.

Recull de premsa

TV3 (06/04/2024) Telenotícies cap de setmana migdia – 00:30:33

Telecinco (06/04/2024) Informativos Telecinco Mediodía – 00:22:24

ACN (06/04/2024) Unes 500 persones s’apleguen a Girona per reclamar més cabal als rius i denunciar la “mala gestió” de l’aigua

Ràdio4 (06/04/2024) Manifestació unitària a Girona per denunciar la sobreexplotació dels rius

Públic (06/04/2024) Unes 500 persones es mobilitzen a Girona per denunciar la sobreexplotació dels rius i aqüífers i la “mala gestió” de l’aigua

ARA (06/04/2024) Mig miler de persones es manifesten a Girona per denunciar la “mala gestió” de l’aigua

El Punt Avui (06/04/2024) Més de mig miler de persones es mobilitzen en defensa dels rius

Diari de Girona (06/04/2024) Girona clama per un «canvi de model» de la gestió de l’aigua

El Gerió Digital (06/04/2024) Mobilització a Girona: Un clam per la defensa dels rius i el territori

Ebre Digital (06/04/2024) Veus ebrenques entre les 500 persones que s’apleguen a Girona per reclamar més cabal als rius i denunciar la “mala gestió” de l’aigua

Esclafit (06/04/2024) Mobilització en defensa dels rius i el territori en motiu de la sequera a Girona

Canal 21 (07/04/2024) La PDE es suma a les manifestacions en defensa dels rius i el territori a Girona